Inleiding
Bij diabetes type 2 zijn er stoornissen in de verbranding van suikers en vetten. Tevens kan de stolling van het bloed gestoord zijn en de bloeddruk vaak te hoog. Hierdoor neemt de kans op het ontwikkelen van nier- , oog- , vaat- en hartproblemen toe.
Lichamelijke inspanning bij diabetes
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat lichamelijke inspanning , naast medicatie en voeding, één van de belangrijkste elementen is in een succesvolle behandeling bij diabetes type 2.
Fysieke inspanning heeft namelijk een gunstig effect op de bloeddruk, op de bloedvetten en op het lichaamsgewicht, maar zou ook een verbetering van de insulinegevoeligheid bewerkstelligen met een verlaging van de bloedsuikers tot gevolg.
Trainingsprogramma bij diabetes
Het trainingsprogramma bij diabetes bestaat uit uithoudingstraining ( fietsen, lopen, steppen en roeien) en krachttraining voor de onderste en bovenste ledematen ( kortdurende activiteit met het oog op toename van spiervolume).
Deze trainingen gebeuren in beperkte groep en steeds onder toezicht van een kinesitherapeut.
Er wordt getraind volgens een individueel opgesteld, aangepast en opbouwend trainingsschema..
Het trainingsprogramma duurt gemiddeld 12 weken met een frequentie van 2- à 3maal per week. Een trainingssessie duurt 1,5 uur.
Het is wel van groot belang dat men na het beëindigen van het programma een actieve levensstijl behoudt. Hoe men dit kan bestendigen zal besproken worden.
Wat is de kostprijs
De trainingssessies worden grotendeels terugbetaald door de mutualiteit.
Naargelang het statuut bij de mutualiteit ( WIGW of niet-WIGW) zal het persoonlijk aandeel variëren.
Meer info
Indien u geïnteresseerd bent in het volgen van een diabetestrainingsprogramma kan u contact opnemen met de dienst kinesitherapie (03/890 16 40).