Een toename in fysieke activiteit of meer bewegen in het algemeen, is een belangrijk onderdeel van de behandeling van obesitas. Bovendien helpt het je, als je eenmaal een bepaald streefgewicht hebt bereikt, dit gewicht beter te behouden. Meerdere studies tonen ook aan dat regelmatige fysieke activiteit in combinatie met gewichtsverlies het cardiovasculaire risico duidelijk doet dalen. Door méér en op een gezondere manier te bewegen, verbetert je algemene fitheid zodat je je ook beter in je vel voelt en meer zelfvertrouwen krijgt.
Vele mensen hebben een zittend leven en zijn ook vaak moeilijk te motiveren om méér en gezonder te bewegen. Daarom is het aangewezen dat je een trainingsprogramma volgt onder begeleiding van bekwame kinesitherapeuten. Bij belangrijke obesitas (morbide obesitas) is het noodzakelijk dat deze revalidatie gestart wordt aan een lage intensiteit om letsels te vermijden. Nadien wordt een zeer gradueel opgebouwd programma verder afgewerkt. Tijdens de training komen zowel aerobe conditietraining als spierversterkende oefeningen aanbod via toesteltraining. De kinesitherapeuten zorgen voor een individuele begeleiding binnen de groep en geven je professioneel advies over beweging, het uitbouwen van een actievere levensstijl en het zoeken naar een sportbeoefening die jij graag wenst te doen.
Wie komt in aanmerking
- Patiënten met overgewicht of belangrijke obesitas die streven naar gewichtsverlies, zonder heelkundige ingrepen.
- Patiënten na een bariatrische ingreep (vermageringsoperatie) om verder gewichtsverlies te bekomen.
- Patiënten met morbide obesitas die vóór de ingreep dienen gewicht te verliezen om heelkundige complicaties te vermijden.
Het revalidatieprogramma
- Toesteltraining met nadruk op aerobe conditietraining en spiertonificatie.
- Patiënteducatie met adviezen naar gezonder bewegen en sportbeoefening
- 12 weken met training à rato van 2x/week gedurende 90 minuten.
- Groepstraining met individuele begeleiding door kinesitherapeuten.
- Progressieve opbouw (graded exercise training) met regelmatige evaluaties via de kinesitherapeuten en revalidatieartsen.
Praktisch
Patiënten worden doorverwezen via het obesitasteam, de huisarts of komen op eigen initiatief.
Eerst volgt een consultatie via de revalidatieartsen waarbij een grondige evaluatie gebeurt en tegenindicaties voor revalidatie worden gecontroleerd. Deze arts zal jou ook herevalueren op het einde van het programma.
Nadien volgt een eerste kennismaking met de behandelende kinesitherapeut waarbij enkele fysieke testen worden uitgevoerd om een goed beeld te krijgen van je basisconditie en spierkracht.
Uiteindelijk wordt in overleg met de revalidatiearts en kinesitherapeut een individueel programma voor jou opgesteld en kan je van start gaan.
Contact
Voor een afspraak of meer informatie kanu terecht bij :
- Revalidatiearts: tel. 03-890.16.10 (campus Bornem)
- Kinesisten: tel. 03-890.16.40 (campus Bornem)